Odcinek 4

Jakub Oberbek (JO): Witam Wszystkich. W dzisiejszym odcinku „Okiem Eksperta” poruszymy zagadnienia związane ze współpracą dietetyka z fizjoterapeutą. Moim i Państwa Gościem jest mgr Przemysław Stano. Dzień Dobry!

 Przemysław Stano (PS): Dzień dobry, witam Państwa.

 JO: Jak oceniłby Pan współpracę dietetyka i fizjoterapeuty ?

 PS: W dzisiejszym systemie, mamy do czynienia z rozwarstwianiem poszczególnych specjalizacji oraz dziedzin nauk o zdrowiu. Współpraca między specjalistami innych dziedzin powinna być bardzo często brana pod uwagę. Mowa nie tylko w kontekście dwóch specjalistów, ale nawet zespołów specjalistów. Z takiej współpracy zawsze korzystają wszyscy, a w szczególności pacjent. Duży zakres wiedzy i doświadczenia ze strony dietetyka i fizjoterapeuty poszerza obraz i ukazuje wiele problemów czy możliwości pracy z pacjentem.  Zachęcenie do aktywności fizycznej po okresie rehabilitacji oraz poprawienie nawyków żywieniowych to bez wątpienia duży sukces. Jednak do tego wymagane jest zaangażowanie oraz duża ilość czasu.

 JO: Proszę opowiedzieć naszym Czytelnikom, w jakich kluczowych obszarach współpraca dietetyka i fizjoterapeuty staje się najbardziej widoczna ?

 PS: Bardzo istotnym, nawet najważniejszym w mojej opinii, obszarem współpracy pomiędzy fizjoterapeutą a dietetykiem jest określenie i utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz stopnia nawodnienia organizmu pacjenta. Będzie to poprawiało proces usprawniania oraz zabezpieczało organizm przed niedoborami.

 JO: A jak z edukacją pacjenta ?

 PS: Kolejnym, równie istotnym, obszarem współpracy będzie wspomniana edukacja pacjenta. Dotyczy ona przede wszystkim aktywności fizycznej oraz poprawy nawyków żywieniowych, a dokładniej rzecz ujmując – jakie ćwiczenia wykonywać, w jakiej intensywności oraz jak zwiększać wartość odżywczą, w przypadku niedożywienia, a także kaloryczną spożywanych produktów.

 JO: Czy jest może coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę podczas współpracy na linii fizjoterapeuta-dietetyk ?

 PS: Ostatnim wspólnym polem to bezpośrednia praca z pacjentem. W miarę możliwości zwracamy szczególną uwagę na monitorowanie sposobu odżywiania oraz stanu zdrowia. W przypadku kiedy jeden z członków zespołu specjalistów zauważy niepokojące sygnały przy kontakcie z pacjentem dobrze jest zasygnalizować problem pozostałym. Pomoże to bardzo często już na poziomie zapobiegania, a nie leczenia.

 JO: Dziękuję za rozmowę.

 PS: Dziękuję.